Les Uns et Les Autres

Doorleefd portret van vier muzikale families voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Deze film is niet meer beschikbaar

Claude Lelouchs doorleefd portret van de belevenissen van vier muzikale families voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog maakte bij verschijning in 1981 grote indruk, vooral door de finale met de wervelende choreografie bij Maurice Ravels Boléro.

Les uns et les autres volgt de levens van vier muzikale stellen en hun kinderen tussen 1936 en 1980. De muziek is wat de personages – werkzaam in de jazz, het variété, de klassieke muziek en het ballet – verbindt, ondanks de grote verschillen in levensloop. De liefde voor de muziek brengt alle personages bij elkaar in de wervelende finale, met een door Maurice Béjart gechoreografeerde opvoering van Ravels Boléro.

De film ademt muziek, de dialogen zijn beperkt; de dramatische kracht van Lelouchs ode aan het leven rust voor een belangrijk deel op de tijdens het draaien opgenomen score van Michel Legrand en Francis Lai.

Claude Lelouch (1937) kreeg voor zijn 22ste speelfilm maar liefst vier nominaties voor een César, het Franse equivalent van de Oscars. Les uns et les autres werd geselecteerd voor het competitieprogramma van het Cannes Film Festival en werd onderscheiden met de Technische Grote Prijs (beste geluid).

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's