Le Havre

Deze film is niet meer beschikbaar

Beschikbaar t/m 2 maart 2018

Schoenenpoetser Marcel Marx loopt in het Franse Le Havre een jonge vluchteling uit Afrika tegen het lijf. Samen raken ze verstrikt in een net zo treurig als komisch kat-en-muis-spel met de havenpolitie.

Marcel Marx werkt als de lokale schoenenpoetser in Le Havre, maar leefde daarvoor een Boheems leven in de grote stad als auteur. Toch is deze grijze muis content met zijn leven. Hij heeft zijn vrouw Alissa, zijn vaste kroeg en zijn nederige baantje. Dat verandert allemaal als Alissa ernstig ziek wordt en Marcel ineens oog in oog komt te staan met de ontsnapte vluchteling Idrissa. De lokale politie is naar hem op zoek, dus Marcel besluit de jongeman te verstoppen in zijn huis. Samen raakt dit uitzonderlijke koppel verstrikt in een kat-en-muis-spel met de havenpolitie.

Finse filmmaker Aki Kaurismäki neemt zijn typische stijl mee naar Frankrijk voor dit verhaal van een ongewone ontmoeting in de Franse haven. Net als in zijn Finse films gebruikt hij droge, komische elementen om een droevig verhaal te vertellen over onwelkome, hopeloze mensen. En toch is er altijd hoop: omdat Marcel’s eigen leven instort, probeert hij er alles aan te doen om Idrissa een nieuw leven te schenken buiten Frankrijk.