La Nave

Fotograaf Hans Wildschut werpt nieuw licht op de Napolitaanse maffiawijk Scampia

Deze film is niet meer beschikbaar

Alleen beschikbaar op 28 en 29 januari

De documentaire La Nave (het schip) bezoekt de Napolitaanse maffiawijk Scampia in de dagen voorafgaand aan de sloop van vier iconische gebouwen en laat een andere kant van de beruchte wijk zien.

Scampia, ook wel ‘De Bronx van de Vesuvius’ genoemd, staat vooral bekend als centrum van de Camorra, de Napolitaanse maffia. In de wijk staat het sociale woningcomplex The Vele (de zeilen), veruit de beruchtste flatgebouwen van Italië. En zoals de naam al doet vermoeden, de vier grijze flats hebben de vorm van driehoekige, Latijnse zeilen.

“Als er één wijk in Italië berucht is, dan is het wel Scampia, in Napels.” – Trouw

Aan de vooravond van de sloop van de iconische gebouwen door de gemeente van Napels, bezoekt fotograaf/filmmaker Hans Wilschut Scampia. In deze documentaire vertelt hij het verhaal van Scampia in de dagen voorafgaand aan de sloop. De film neemt het indrukwekkende architectonische landschap onder de loep en laat zo een andere kant van de wijk zien. Ook komt een aantal bewoners aan het woord: een 80-jarige voormalige onderwijzeres, een voormalig Camorra-lid en een boxer geven hun visie op het leven in Scampia.

Het werk van Hans Wilschut vindt zijn oorsprong in de urbane wereld. Zijn foto’s zijn lyrische reflecties op de verstedelijkte omgeving. Vaak is een maatschappelijk motief als onderliggende laag in zijn fotografische werk te vinden. ‘La Nave’ is zijn eerste film.

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.