Klanken van Oorsprong

Anneke Grönloh, Nederlands-Indië, popmuziek, The Blue Diamonds

Deze film is niet meer beschikbaar

Te zien t/m 1 februari

Een indringende zoektocht naar de impact van de turbulente geschiedenis van Nederlands-Indische muzikanten op de hedendaagse popmuziek.

Regisseur Hetty Naaijkens-Retel Helmrich toont in haar muzikale documentaire Klanken van Oorsprong het verhaal van diverse Nederlands-Indische artiesten, die tussen 1945 en 1962 gedwongen terug moesten naar Nederland.
Eenmaal op Hollandse bodem kregen Nederlands-Indische bands als ‘The Tielman Brothers’ en ‘The Crazy Rockers’ direct veel liefde van Nederlandse jongeren. Ook zangers en zangeressen zoals Sandra Reemer, Liesbeth List en Boudewijn de Groot maakten veel furore. Anneke Grönloh en Ruud & Riem de Wolff (The Blue Diamonds) verwierven zelfs enorme internationale roem, net als de naar de VS geëmigreerde broers Eddie en Alex van Halen. Hoewel al deze muzikanten erg van elkaar verschillen, hebben ze ook veel dingen gemeen.

Klanken van Oorsprong is een mozaïek van verhalen over de kracht van overleven in moeilijke omstandigheden en het zoeken naar een identiteit, afgewisseld met nog nooit eerder vertoond archiefmateriaal van muziekoptredens uit het koloniale tijdperk.

‘Eigentijdse documentaire’ ★★★★ Volkskrant

‘Een aaneenschakeling van mooie anecdotes, ontroerende verhalen en een vleug nostalgie’ ★★★★ Cinemagazine

‘Indrukwekkende verhalen’ ★★★ VPRO Cinema

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.