Kedi

Dé kattenfilm van het jaar

Deze film is niet meer beschikbaar

De kattenfilm die alle andere kattenfilms overbodig maakt. Kedi is een prachtig gefilmde documentaire over zeven straatkatten in Istanbul en een portret van de mensen die ze voeren, aaien, liefkozen of wegjagen.

In Istanbul kan je niet om ze heen: de brutale straatkatten die overal hun kopje laten zien. In Kedi volgt Turks regisseur Ceyda Torun er zeven tijdens hun stadswandelingen op zoek naar eten, aandacht en gevaar. Door die katten te volgen, leert Torun allerlei mensen kennen die een speciale relatie hebben ontwikkeld met de straatwezens. Voor de camera praten ze allereerst over die katten, maar al snel ook over hun eigen liefde, leed en leven. Zo worden de katten in Kedi een middel om een persoonlijk portret te maken van het levendige Istanbul en diens inwoners.

Kedi volgt de dieren alsof het mensen zijn. De bijzondere filmische shots onthullen hoe elke kat zijn of haar eigen persoonlijkheid heeft. Door ze op gelijke voet te zetten als de mensen die ze voeren, aaien, liefkozen of wegjagen laat de film zien hoe twee soorten wezens in de gigantische stad met elkaar hebben leren samenleven.

‘Zoveel meer dan een lange kattenvideo’ ★★★★★ NRC

‘Doet je nadenken over de westerse wereld’ ★★★★½ De Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's