Kap Nâh

het brein achter stripicoon Haagse Harry

Deze film is niet meer beschikbaar

Te zien t/m 15 december

Een portret van humoristisch tekenaar Marnix Rueb, het gekwelde kunstenaarsbrein achter de iconische stripheld Haagse Harry.

De iconische stripheld Haagse Harry draagt een campingsmoking, heeft een matje in z’n nek, is groot fan van ADO en loopt al vloekend in het plat Haags door de straten. Grof maar toch zacht van aard. En dat is – gek genoeg – bijna tegengesteld aan zijn geestelijk vader. Humoristisch tekenaar Marnix Rueb was zoon van een Haagse kinderrechter en groeide op in een keurige Haagse buurt. Hoe komt het dat iemand uit een elitair Haags milieu zo’n ruw stripfiguur heeft bedacht?

Marnix Rueb blijft achter op het gymnasium. Niet omdat hij dom is, maar de lessen interesseren hem niet zo. Hij weet al snel dat hij het van zijn creativiteit moest hebben. Het enige waar hij helemaal gek van is, is tekenen. Als hij zijn ouderlijk huis verlaat, verhuist hij van de chique Wassenaarseweg naar de volkse Schilderswijk. De altijd zachte en vriendelijke Rueb heeft dan al geregeld last van depressies die diep geworteld zijn in zijn jeugd. Zijn moeder overleed toen hij nog jong was en zijn vader, een kinderrechter, kwam in opspraak door pedofiele praktijken.

In Kap Nâh!! Het verhaal van Marnix Rueb laten filmmakers Roel Wijngaards-de Meij en Bart Grimbergen zien wie Marnix was en waarom alleen hij zo’n figuur als Haagse Harry kon bedenken.

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.