Ixcanul

Verpletterende film over een zelden gehoorde gemeenschap in Guatemala

Deze film is niet meer beschikbaar

Met zijn ijzersterke debuut geeft regisseur Jayro Bustamante een stem aan een zelden gehoorde bevolkingsgroep in Guatemala. En dat doet hij in een visueel overdonderende en prijswinnende stijl.

Aan de voet van een enorme vulkaan, de Ixcanul, woont de 17-jarige Maria samen met haar ouders. Zij behoren tot een kleine Maya-gemeenschap die leeft van de koffieteelt. Maria staat op het punt uitgehuwelijkt te worden aan Ignacio, de voorman op de plantage, maar heimelijk verlangt ze naar koffieplukker Pepe. Want hij droomt, net als zij, van een leven elders.

Wil zij vooral naar de stad, hij heeft zijn blik op Amerika gericht dat immers ‘aan de ander kant van de vulkaan’ ligt. Voor een Maya is het echter moeilijk om toegang te krijgen tot de moderne wereld. Als Maria zwanger raakt en er complicaties optreden, moet ze naar de stad voor medische zorg. De wereld waar Maria van droomde redt haar leven, maar tegen welke prijs?

Bustamante, die zelf in deze streek is opgegroeid, wilde met zijn film een stem geven aan een bevolkingsgroep die zich in alle opzichten in de marge van de Guatemalteekse samenleving bevindt. Hij doet dat met non-professionele acteurs, allen behorend tot een Maya-gemeenschap. De film werd op het filmfestival van Berlijn 2015 bekroond met de prestigieuze Zilveren Beer Alfred Bauer Prijs.

‘Een verpletterend monument voor een straatarme, geëxploiteerde, zelden gehoorde gemeenschap’ ★★★★ Het Parool

‘IJzersterk debuut zet Guatamala op de filmkaart’ ★★★★ NRC Handelsblad

‘Een klassiek drama dat met enorme visuele kracht wordt verteld’ ★★★★Trouw

‘Beeldschoon, maar zeer verontrustend’ ★★★★ de Volkskrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's

  • De films van Jayro Bustamante

    Vertegenwoordiger van de Guatemalteekse cinema

    Bekijk programma