I Am Not Your Negro

#BlackLivesMatter, Amerika, James Baldwin, Martin Luther King

Deze film is niet meer beschikbaar

Beschikbaar t/m 22 april 2018

In het kader van het Movies That Matter Festival biedt Picl films aan die aanzetten tot nadenken en ogen openen, met o.a.:I Am Not Your Negro. Een reis door de zwarte geschiedenis die de Burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig verbindt met het huidige #BlackLivesMatter.

In 1979 beschreef James Baldwin in een brief aan zijn literaire agent zijn volgende project, Remember This House. Het zou een revolutionair en persoonlijk boek worden over drie vermoorde vrienden: Malcolm X, Medgar Evers en Martin Luther King jr. Bij Baldwins dood in 1987 waren slechts dertig pagina’s van het manuscript klaar.

In I Am Not Your Negro verbeeldt regisseur Raoul Peck het boek dat James Baldwin nooit afmaakte. Het resultaat is een radicaal, actueel onderzoek over ras in Amerika, waarbij Peck gebruik maakt van bijzonder archiefmateriaal en Samuel L. Jackson de teksten van Baldwin uitspreekt. De documentaire is een reis door de zwarte geschiedenis die de Burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig verbindt met het huidige #BlackLivesMatter.

Alleen al bij het lezen van de titel was artistiek directeur van het Movies That Matter Festival, Dirk van der Straaten, gefascineerd en na het zien van de film werd dit er niet minder op. “Raoul Peck weet de confronterende Amerikaanse geschiedenis in een tintelende film te vatten. Documentaires die zulke urgentie weten te combineren met de bak energie die in de film zit, zie je maar zelden.”

De film kreeg in 2017 een Oscarnominatie voor beste documentaire.

Meer films zien uit het programma van het Movies That Matter Festival? Una Mujer Fantastica en The Bastard zijn ook online te zien op Picl.

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's