Het ondergronds orkest

In de metro van Parijs portretteert Honigmann muzikale vluchtelingen

Deze film is niet meer beschikbaar

Een Venezolaanse harpist, een violist uit Sarajevo, een Argentijnse pianist, een Malinese zangeres, een Roemeense citarspeler. In de tunnels van de Parijse metro volgt Heddy Honigmann vluchtelingen en illeĀ­galen die hun verbanĀ­ning even vergeten in de muziek.

Het zijn buitenlandse musici die clandestien in de Parijse metro hun geld verdienen. Honigmann toont ze aan het werk, maar volgt ze ook naar hun veel te kleine woningen in het bovengrondse Parijs. De muzikanten, een internationaal gezelschap met wortels in Noord-Afrika, Oost-Europa en Zuid-Amerika, vertellen over hun muziek, de politieke en maatschappelijke problemen, hun dromen en de zoektocht naar een beter bestaan. De muzikale activiteiten krijgen in de film geleidelijk meer vorm als de muziek wordt opgenomen in een studio, er concerten worden gegeven en er zelfs een echt ‘ondergronds orkest’ naast de Place des Vosges blijkt te bestaan.

In 1999 ontving Honigmann op het Nederlands Filmfestival in Utrecht de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek voor Het ondergronds orkest.

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.