Het Mysterie van de Melkrobots

boerenleven, Docu, Familie, robotisering

Deze film is niet meer beschikbaar

Beschikbaar t/m 30 mei 2018

Moderne boer Johan van Rijthoven gaat de strijd aan tegen een multinational in deze documentaire over onrecht op het platteland.

Het is het verhaal van David en Goliath, maar dan in de weide. De sympathieke boer en familieman Johan van Rijthoven neemt het op tegen de multinational die hem peperdure melkrobots heeft aangesmeerd. Sinds die robots er zijn geven zijn koeien onvoldoende melk. Deze ene innovatie brengt zo zijn hele familiebedrijf op het randje van faillissement.

Het Mysterie van de Melkrobots laat zien hoe kwetsbaar het leven op de moderne boerderij eigenlijk is. Filmmaker Vuk Janic volgt Van Rijthoven op de voet in de moeizame strijd tegen de leverancier van de melkrobots. Zo wordt Van Rijthoven het symbool voor alle boeren die onmisbaar zijn, maar op weinig steun kunnen rekenen als ze in de problemen komen. Het is net zo vertederend als onroerend om te zien hoe de Familie Van Rijthoven als collectief worstelt met deze situatie. Wanneer het onrecht zich opstapelt moeten zij namelijk overwegen of er nog een toekomst zit in dit bedrijf.

‘Het is moeilijk om geen sympathie te voelen voor Van Rijthoven’ ★★★ Trouw

‘Janic weet door zijn aandacht voor alle details goed voelbaar te maken wat een boer tot wanhoop kan drijven’ ★★★½ Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.