Het geheim van de Saramacca rivier

Film van Pim de la Parra over de mystieke Surinaamse rivier en een vastgelopen relatie

Binnenkort op Picl

Drama van over een vastlopen relatie van een stel die terugkeert naar Suriname, waar de mystieke Saramacca river nog meer voor hun in petto heeft.

De eerste productie van de door Pim de la Parra opgerichte Surinaamse Film Academie. Prof. dr. Horatio Treurniet (Kenneth Herdigein) arriveert na veertig jaar weer in zijn geboorteland Suriname en raakt verzeild in een huwelijkscrisis en een geheimzinnig complot.

De Saramaccarivier, die in Suriname als mystieke rivier geldt, is meer dan alleen decor in deze fictionele documentaire, met een waaier aan liefdesrelaties en de daarbij horende problemen. Professor dr. Horatio Treurniet, hoogleraar Ontwikkelingstheorie├źn aan de Universiteit van Amsterdam, arriveert na veertig jaar voor het eerst weer in zijn geboorteland Suriname, om er zijn vijftigste verjaardag te vieren.

Zijn huwelijk met Hortense, een Surinaamse die op haar twintigste naar Nederland vertrok, duurt al 22 jaar en bleef kinderloos. Hortense wil deze vakantie in hun beider land van herkomst benutten om Horatio duidelijk te maken dat zij zo niet verder met hem wil leven. Hortense heeft veel meer ruimte en vrijheid nodig om zichzelf te kunnen zijn, en wil niet langer als een Barbiepop worden behandeld door hem en zijn hooggeleerde vrienden. Totaal in beslag genomen door hun huwelijkscrisis, ontgaat het Horatio en zijn echtgenote dat er zich vlak onder hun ogen een intrige afspeelt.

Het camerawerk is van Tom Erisman, Beppe Costa schreef de muziek en het scenario is van de hand van Pim de la Parra en schrijfster Astrid Roemer.

Let op:
Deze unieke film is onderdeel van de collectie van het Eye Filmmuseum. Pepr is er trots op Het Geheim van de Saramacca Rivier, een van de belangrijkste films van het Nederlands en Surinaams cultureel erfgoed, aan te kunnen bieden. Echter: de beeldkwaliteit is verouderd en de ondertiteling is alleen in het Engels beschikbaar.

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.