Green Revolutions: Omar Amiralay

De Syrische filmmaker Omar Amiralay levert een vernietigende kritiek op zijn regering

Deze film is niet meer beschikbaar

Let op: Deze film is Engels ondertiteld.

Inwoners van een dorp op het Syrische platteland worden door de overheid misleid door de belofte dat een kippenhouderij hen rijk zal maken. Onder het mom van het documenteren van kippenboerderijen, levert filmmaker Omar Amiralay in The Chickens (1977) een vernietigende kritiek op zijn regering.

Met inleiding door de Syrische filmmaker Wael Kadlo.

De inwoners van Sadad, een dorp op het Syrische platteland, vallen voor de verleidelijke beloftes van hun regering om een ‘lucratieve’ kippenboerderij te beginnen. Nadat ze hun oude werk hebben opgegeven, verandert hun investering in een ramp onder het toeziend oog van overheidsfunctionarissen die in Mercedes-auto’s rijden.

Amiralay maakte The Chickens een paar jaar na Everyday Life in a Syrian Village (1974), waarin hij scherpe kritiek uit op de landbouwhervormingen van de overheid. The Chickens is een diep politiek, intelligent portret van het Syrische plattelandsleven onder het Ba’ath-regime. De film, geproduceerd door de Syrische televisie, blijft verboden in SyriĆ«.

Omar Amiralay (1944-2011) was een Syrische documentairemaker en een uitgesproken activist. Hij staat bekend om de sterke politieke kritiek in zijn films en speelde een prominente rol in de Damascus-lente van 2000. Hij maakte onder andere een trilogie over de Tabqa-dam aan de Eufraat.

Dit programma werd getoond in het kader van de tentoonstelling Trembling Landscapes: Between Reality & Fiction. Eleven Artists from the Middle East in Eye Filmmuseum. Samengesteld door gastcurator Nat Muller.

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's

  • Trembling Landscapes:

    Between Reality and Fiction. Vijf kunstfilms rond het thema landschap

    Bekijk programma