Green Revolutions: Jumana Manna

Twee aangrijpende kunstfilms van beeldend kunstenaar Jumana Manna

Deze film is niet meer beschikbaar

Let op: Deze film is Engels ondertiteld.

Reis mee via Jeruzalem en de Bekavallei van Libanon naar Spitsbergen in Jumana Manna’s korte Journeys to the Ends of Shu’fat (2020) en haar documentaire Wild Relatives (2018). Twee kunstfilms die het landschap zien als een plek vol herinnering en ballingschap.

Inleiding door Christian Henderson, Lecturer International Relations/Modern Middle East Studies aan de Universiteit Leiden. Hij was eerder journalist in Libanon en werkte voor Al Jazeera in Qatar.

Journeys to the Ends of Shu’fat
Beeldend kunstenaar Jumana Manna (1987) was in het voorjaar van 2019 in residentie bij Dar Jacir in Bethlehem, waar ze werkte aan haar nieuwe film over het vinden van wilde planten. In deze video deelt ze haar leven in quarantaine in Shu’fat, Oost-Jeruzalem, toen haar filmopnames werden stopgezet vanwege de coronalockdown.

Wild Relatives
Diep in de aarde onder de Arctische permafrost worden zaden van over de hele wereld opgeslagen in de Global Seed Vault op Spitsbergen, als back-up bij een eventuele ramp. Wild Relatives begint met een gebeurtenis die wereldwijd media-aandacht kreeg: in 2012, toen de oorlog in Syrië begon, werd een internationaal landbouwonderzoekscentrum gedwongen te verhuizen van Aleppo naar Libanon. Het planten van hun zaadcollectie uit de back-ups van Spitsbergen bleek een moeizaam proces.

De documentaire volgt het pad van deze transactie van zaden tussen het Arctische eiland en Libanon en verbindt zo het grootschalige internationale initiatief met de lokale implementatie ervan in de Bekavallei van Libanon, voornamelijk uitgevoerd door jonge migrantenvrouwen.

Dit programma werd getoond in het kader van de tentoonstelling Trembling Landscapes: Between Reality & Fiction. Eleven Artists from the Middle East in Eye Filmmuseum. Samengesteld door gastcurator Nat Muller.

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's

  • Trembling Landscapes:

    Between Reality and Fiction. Vijf kunstfilms rond het thema landschap

    Bekijk programma