Filmacademie Festival – D

Ursa Major | Verlangen | BELLUM | Viral

Deze film is niet meer beschikbaar

Van 7 tot en met 13 oktober vindt op Picl het Keep an Eye Filmacademie Festival plaats. Afstudeerfilms van de studenten Lichting 2021 van de Nederlandse Filmacademie gebundeld in vier filmprogramma’s.

Ursa Major
Stijn Sanders, NL 2021, animatie, 4’
Een ijsbeer droomt ervan een professionele pianospeler te zijn. Op een avond ziet hij hoe een groot pianist zijn pianoriedels oefent op een Steinway. Hij besluit in te breken en het zelf te proberen, maar een bewaker hoort dat. Ze staan oog in oog, en dan begint de beer te spelen.

Verlangen
Lotte Salomons, NL 2021, animatie, 4’
*winnaar Topkapi Films Fictie Prijs*
Wanneer de moeder van Chris spoorloos is verdwenen, worden hij en zijn vader Toon geconfronteerd met immens verdriet. Terwijl Chris huilt en toenadering zoekt bij zijn vader, slikt Toon zijn tranen weg. Het tranenreservoir in Toon raakt vol en hij groeit letterlijk en figuurlijk bij zijn zoon vandaan. Deze film kwam tot stand in samenwerking met EO.

“De manier waarop vaders verdriet wordt weergegeven is mooi” – de Filmkrant


BELLUM
Lotte Salomons, NL 2021, documentaire, 26’
BELLUM gaat over hoe een oorlogstrauma vandaag de dag nog steeds het leven van drie generaties in de greep houdt. In een gecreëerde onderduikkamer zien we een joodse familie de stilte doorbreken door eindelijk het gesprek aan te gaan over het onderdrukken en doorgeven van oorlogstrauma. Hierin onderzoeken we hoe een trauma wordt doorgegeven van ouder tot kind. Lukt het de latere generaties los te breken van een traumatische ervaring die zij niet zelf hebben ervaren? Deze film kwam tot stand in samenwerking met Human.

“Zelfverzekerde regie, die naadloos herinnering met wensbeelden mengt, en een empathische maar doordringende interviewstijl maken BELLUM een ontroerend project.” – de Filmkrant


Viral
Shriejan Paudel, NL 2021, fictie, 24’
Nina (26) en haar vriendinnen gaan viral met een videoclip. Ze maken zich klaar voor hun grote tv-debuut. Als blijkt dat zij onder valse voorwendselen naar de uitzending zijn gehaald, staat Nina voor de keuze: moet ze gaan voor haar carrière of deze unieke kans pakken om een statement te maken als ondervertegenwoordigde zwarte filmmaker? Deze film kwam tot stand in samenwerking met NTR.

“Eigenzinnige en licht-satirische film” – de Filmkrant

“Kleurrijk vormgegeven betoog over hedendaags racisme en de verwrongen werkelijkheid van talkshows” – de Volkskrant


De volledige crewlijst en Q&A’s met de makers vind je op www.filmacademiefestival.nl

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's

  • Filmacademie Festival

    Ontdek het filmtalent van de toekomst in deze korte films van het Keep an Eye Filmacademie Festival

    Bekijk programma