Filmacademie Festival – B

Kimiko | Alleen Vliegen | Yalda: de langste nacht

Deze film is niet meer beschikbaar

Van 7 tot en met 13 oktober vindt op Picl het Keep an Eye Filmacademie Festival plaats. Afstudeerfilms van de studenten Lichting 2021 van de Nederlandse Filmacademie gebundeld in vier filmprogramma’s.

Kimiko
Faydim Ramshe, NL 2021, animatie, 2’
Kimiko (9) trekt met de trein van haar dorp naar de stad om voor het eerst bij haar moeder te gaan wonen. Kimiko wordt in verwarring gebracht door een treinreclame over maskers, een verwarring die groeit als ze erachter komt dat haar moeder haar gezicht ook achter een masker verbergt. Deze film kwam tot stand in samenwerking met KRO-NCRV.

“Een vruchtbaar idee, dat de makers in de toekomst verder kunnen uitwerken.” – de Filmkrant

Alleen Vliegen
Noen Brouwer, NL 2021, fictie, 25’
De brutale Lily (19), verloskundige in opleiding, worstelt met de complexe relatie met haar vader. Ze let tijdens de bevalling waarbij ze assisteert meer op de kersverse vader dan op de pasgeboren baby zelf. Terug in haar ouderlijk huis staat Lily voor een dilemma: zich kwetsbaar opstellen en de confrontatie met haar vader aangaan met de mogelijkheid afgewezen te worden, maar misschien wel krijgen waar ze naar verlangt. Of zwijgen, veilig en zonder risico, maar zich altijd blijven afvragen hoe het had kunnen zijn. Deze film kwam tot stand in samenwerking met AVROTROS.

“Gewaagde keuzes maken Alleen vliegen gedenkwaardig” – de Filmkrant

Yalda: de langste nacht
Faydim Ramshe, NL 2021, documentaire, 27’
Terwijl Faydim, dertien jaar na haar emigratie naar Nederland worstelt met gevoelens van heimwee en gemis naar haar vaderland Iran, vraagt haar jongere broertje haar hem te helpen met de voorbereidingen van zijn immigratie naar Nederland. Dit zet Faydim ertoe aan om haar eigen keuzes nog eens te overwegen. Deze film kwam tot stand in samenwerking met NTR.

“Een melancholisch en wervelend gefilmd egodocument, […] een vloeiend, energiek geheel.” – de Volkskrant


De volledige crewlijst en Q&A’s met de makers vind je op www.filmacademiefestival.nl

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's

  • Filmacademie Festival

    Ontdek het filmtalent van de toekomst in deze korte films van het Keep an Eye Filmacademie Festival

    Bekijk programma