Farming

Aangrijpend regiedebuut van Adewale Akinnuoye-Agbaje, bekend van de serie Lost

Deze film is niet meer beschikbaar

Adewale Akinnuoye-Agbaje is terug met zijn eerste speelfilm. De regisseur, bekend van de televisierserie Lost, zet een wrang autobiografisch drama neer over een zwarte jongen die vooraanstaand lid wordt van een witte skinhead-bende in de jaren tachtig.

Als Enitan zijn nieuwe leven start in het Verenigd Koninkrijk, voelt hij zich vervreemd en verdrietig. Hij zit vast tussen twee werelden: de wereld van zijn ouders in Nigeria die hij mist en de nieuwe wereld, waar zijn behoefte aan liefde en acceptatie volledig wordt uitgebuit. Al gauw ontwikkelt Enitan harde randjes en verandert hij van een lieve jongen in een gevaarlijke tiener.

Hij raakt verwikkeld in een racistische witte skinhead-bende, tevreden met hun gezelschap en blij met een plekje in de maatschappij. Maar daar denkt zijn omgeving anders over. Als Enitan in een vicieuze destructieve cirkel terecht is gekomen en alles verloren lijkt, geeft een welwillende leraar hem nog één laatste kans op verlossing.

De term ‘farming’ was een eufemisme voor de praktijk in de jaren 60 en 70 in Engeland waarbij Nigeriaanse ouders, die moesten werken of studeren, witte Britse families betaalden om voor hun kinderen te zorgen. Voor Farming greep regisseur Akinnuoye-Agbaje terug op ervaringen uit zijn eigen jeugd.

Farming is fel-realistisch, en tegelijkertijd laat de film op bewonderenswaardige wijze ook op een soms metaforische en metafysische manier de pure belevingswereld van Enitan zien.” ★★★★ NRC

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.