Erbarme Dich – Matthäus Passion Stories

Openhartige verhalen en artistieke expressie over de kracht van Bachs muziek

Deze film is niet meer beschikbaar

In een labyrintische vertelling doet een aantal personages, waaronder operaregisseur Peter Sellars en schrijfster Anna Enquist, verslag van hun bijzondere band met Bachs muziek.

Orkest, solisten en koor van dirigent Pieter Jan Leusink voeren de Matthäus Passion op en begeleiden de verhalen met hun muziek. Met een pijnlijke levensgeschiedenis waarin het muziekstuk een allesoverheersende rol heeft gespeeld, is Leusink ook een van de hoofdpersonen. We luisteren verder naar de ontroerende verhalen van o.a. koordirigent Simon Halsey, Russische sopraan Olga Zinovieva en enkele leden van het Amsterdamse daklozenkoor De Straatklinkers. Het lijdensverhaal van de Matthäus Passion is niet alleen tijdloos, maar ook vertrouwd en universeel: ondanks onze verschillen delen we het geheim van de muziek.

Tijdens de opvoering vertellen ook andere personages over hun connectie met dit stuk. Verhalen als die van operaregisseur Peter Sellars, daklozen, koordirigent Simon Halsey, choreograaf en danser Emio Greco, schrijfster Anna Enquist en anderen wisselen elkaar moeiteloos af. Dat doen ze vanuit hun huis, op hun werk en ook in de vervallen kerk.

Erbarme Dich – Matthäus Passion Stories was onderdeel van de officiële selectie van IFFR en werd door het NFF en het Nederlands Filmfonds met de Kristallen Film bekroond.

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.