Dokter Kees

Een documentaire over de zoektocht van een arts naar de wil van zijn patiënt

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Aansluitend aan de film is er een Q&A met regisseur Jesse van Venrooij.

Is Willy nog wilsbekwaam en kan hij zelf nog beslissen of hij wil leven? Of voldoet Willy aan wat hij ooit heeft opgeschreven en mag hij op basis van zijn wilsverklaring euthanasie krijgen?

Kees is specialist ouderengeneeskunde. Hij werkt op Vitalis Vaandelhof, een afdeling waar Vitalis WoonZorg Groep samen met GGzE begeleiding geeft aan senioren met psychische problemen en gedragsproblemen. Willy woont sinds ruim een jaar op deze afdeling. Hij heeft dementie en niet-aangeboren hersenletsel door meerdere valpartijen tijdens het wielrennen. Hij heeft wisselend last van agressie, wanen en is vaak verzonken in zichzelf.

De familie van Willy heeft aangegeven dat hij een euthanasieverklaring heeft en vraagt zich af of dit dan het moment is voor Willy om euthanasie te krijgen. Zijn vrouw en (pleeg)kinderen staan achter zijn wilsverklaring, want hij heeft altijd gezegd zo niet te willen leven. Samen met Kees zoeken ze naar wat het beste is voor Willy.

Documentairemaker Jesse van Venrooij volgt dokter Kees, Willy en zijn familie in deze zoektocht. De worsteling en complexiteit worden voelbaar doordat Jesse op de meest kwetsbare momenten aanwezig mocht zijn en die vastlegde in een rauwe, intieme stijl. Deze film maakt duidelijk hoe belangrijk het is om zorgvuldig en met nuance naar het vraagstuk van euthanasie en wilsonbekwaamheid te kijken.

Dokter Kees geeft inzicht in de complexiteit van dit dilemma voor zowel arts als familie. Euthanasie bij een wilsonbekwaam persoon komt in Nederland weinig voor. Omdat er aan alle zorgvuldigheidseisen van de wet moet worden voldaan, is er maar een kleine groep mensen die hiervoor in aanmerking komt en er is een nog kleinere groep artsen die bereid is om de euthanasie ook daadwerkelijk uit te voeren.

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's

  • BROET ❤ Natlab

    De beste films van Brabantse bodem zie je gewoon vanuit je luie stoel!

    Bekijk programma