De Wilde Stad

Kijk de film

Een stadse film die de dynamiek, snelheid, kracht, schoonheid en humor van de natuur in een stedelijke omgeving laat zien.

Na de Gouden Kalf-winnaar De nieuwe wildernis en Holland: Natuur in de delta struint natuurfilmer Mark Verkerk ditmaal nieuwsgierig door Amsterdam. De aanstekelijk documentaire De wilde stad is een mooie ode aan de stad en de natuur die onder elke stoeptegel te vinden is.

Onze eigenwijze gids door ‘de wilde stad’ is de mollige kat Abatutu die op zijn gemakje over de daken en door de straten wandelt. Deze ‘koning van de asfaltjungle’ heeft wel oog voor de dieren waar wij zo vaak onaandachtig langslopen. Vogels natuurlijk, veel vogels: de moordlustige sperwer, de meeuwenmaffia, de slechtvalk die muizen spiest op het ABNAMRO-logo, de duizelingwekkende spreeuwenzwerm. Maar ook de waggelende rivierkreeft, de patat met ketchup etende rat, de vleermuizen in de spouwmuur, de vos bij café petit restaurant Bij Marjan aan de rafelrand van de stad.

De lichte toon van de deels gescripte documentaire wordt versterkt door de aanstekelijke muziek van onder andere The Kik, Spinvis, Sef, Thomas Azier en My Baby. De muziek tilt de beelden op, stemt soms melancholiek en dan weer opgewekt, een schitterende soundtrack bij de stad die al die tegenstrijdigheden in zich draagt.

Natuur en stad lijken elkaars tegenpolen, maar baksteen en nieuw leven kunnen vaak best samengaan. De stad verdringt of vervangt niet de natuur, het ís natuur, vinden de makers. De stad wordt in de toekomst het dominante ecosysteem. De voice-over van Martijn Fischer voorziet dit alles van kalm, liefdevol commentaar.

 

★★★★ NRC Handelsblad “De blik van [filmkat] Abututu is onweerstaanbaar.”

★★★★  AD  “Aan de lopende band originele en unieke beelden…een verborgen wereld die magnifiek in beeld is gebracht.

Het Parool “De speelse vorm, de eigentijdse muziek en de geamuseerde blik van de buitenstaander.”