De Wilde Stad

ode aan de natuur in de stad, van de maker van 'De Nieuwe Wildernis'

Deze film is niet meer beschikbaar

Te zien t/m 31 augustus

Aanstekelijke documentaire die de dynamiek, snelheid, kracht, schoonheid en humor van de natuur in de stad laat zien.

Na de Gouden Kalf-winnaar De nieuwe wildernis en Holland: Natuur in de delta struint natuurfilmer Mark Verkerk ditmaal nieuwsgierig door Amsterdam. De aanstekelijk documentaire De wilde stad is een mooie ode aan de stad en de natuur die onder elke stoeptegel te vinden is.

Onze eigenwijze gids door ‘de wilde stad’ is de mollige kat Abatutu die op zijn gemakje over de daken en door de straten wandelt. Deze ‘koning van de asfaltjungle’ heeft wel oog voor de dieren waar wij zo vaak onaandachtig langslopen. Vogels natuurlijk, veel vogels: de moordlustige sperwer, de meeuwenmaffia, de slechtvalk die muizen spiest op het ABNAMRO-logo, de duizelingwekkende spreeuwenzwerm. Maar ook de waggelende rivierkreeft, de patat met ketchup etende rat, de vleermuizen in de spouwmuur, de vos bij café petit restaurant Bij Marjan aan de rafelrand van de stad.

Natuur en stad lijken elkaars tegenpolen, maar baksteen en nieuw leven kunnen vaak best samengaan. De stad verdringt of vervangt niet de natuur, het ís natuur, vinden de makers. De stad wordt in de toekomst het dominante ecosysteem. De voice-over van Martijn Fischer voorziet dit alles van kalm, liefdevol commentaar.De lichte toon van de deels gescripte documentaire wordt versterkt door de aanstekelijke muziek van onder andere The Kik, Spinvis, Sef, Thomas Azier en My Baby.

‘De blik van [filmkat] Abututu is onweerstaanbaar.’ ★★★★ NRC

‘Aan de lopende band originele en unieke beelden…een verborgen wereld die magnifiek in beeld is gebracht.’ ★★★★ AD 

‘De speelse vorm, de eigentijdse muziek en de geamuseerde blik van de buitenstaander.’ Het Parool

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's