De Fietser

meditatieve film over het fietsen in een stad als Amsterdam

Deze film is niet meer beschikbaar

Beschikbaar t/m 23 september

De fiets is niet weg te denken uit een stad als Amsterdam, maar het is meer dan alleen een simpel vervoersmiddel.

In De Fietser volgen we uit de voortbewegende en deinende zwerm fietsers, een koerier, een bezorger, een mobiele fietsenmaker, een fysiotherapeut tot een migrantenfamilie en een slachtoffer in het fietsverkeer. Zij vertellen over hoe de fiets een bepalende rol speelt in hun leven.

De fiets is de rode draad die ons voert door het leven in de grote stad. Fietsen in de stad Amsterdam is zo’n alledaags gebeuren dat het bijna niemand opvalt. Maar dat is niet wat filmmaker en kunstenaar Kees Hin ziet: “Fietsen is een symfonie van de stad in beweging, vitaliteit; de spanning tussen geluk en ongeluk, van jong tot oud, rijk en arm”. Hij maakte er een bijna meditatieve film over die ons op filosofische wijze doet nadenken over de cyclus van het leven.

Kees Hin regisseerde meer dan honderd speelfilms, documentaires en televisiefilms. In 2016 eerde EYE de inmiddels 81-jarige Amsterdamse filmer met een overzichtstentoonstelling.

‘Kosmisch en banaal tegelijkertijd. Op z’n beste momenten tilt dat je op. Als een net opgepompte band. Je vliegt.’ ★★★★ NRC

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.