Cold Case Hammarskjöld

Zoektocht naar een van de meest mysterieuze moordcomplotten ooit

Deze film is niet meer beschikbaar

Volg regisseur Mads Brügger in zijn opzienbarende zoektocht naar het lot van VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjold, wiens vliegtuig in 1961 onder vreemde omstandigheden neerstortte in Afrika.

In de nacht van 16 september 1961 stort het vliegtuig van VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld onder verdachte omstandigheden neer in de Britse kolonie Noord-Rhodesië. De Zweedse Hammarskjöld pleitte voor de onafhankelijkheid van Congo en had zich daarmee onpopulair gemaakt bij de koloniale Westerse grootmachten. De crash leidde tot een van de meest mysterieuze moordcomplotten uit de recente geschiedenis.

Meer dan vijftig jaar later gaat de Deense filmmaker, journalist en provocateur Mads Brügger (The Ambassador) op zoek naar de waarheid rond deze ‘cold case’. Gekleed in een wit safaripak zoekt de eigenzinnige Brügger samen met de Zweedse privédetective Göran Bjorkdahl naar vliegtuigresten, interviewen ze niet eerder gehoorde getuigen en duiken ze in de archieven. Het duo stuit echter op veel verzet en gesloten deuren, en belandt in een web van bedrog en verraad. Maar dan komt het tweetal iets op het spoor dat nog groter is dan de moord op een VN-secretaris.

‘Wonderlijke, alarmerende docu’ ★★★★ VPRO Cinema

‘Zelfreflexief, provocerend en daarin transparant’ ★★★ NRC

‘Brügger verpakt het onderzoek heerlijk’ ★★★ Volkskrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.