Cobain

berlinale, drama, Nanouk Leopold, Nederlands Film Festival

Deze film is niet meer beschikbaar

Te zien t/m 2 december

De 15-jarige Cobain loopt weg uit zijn nieuwe pleeggezin omdat hij zich zorgen maakt over zijn hoogzwangere moeder Mia. Nadat hij haar dwingt om hulp te zoeken, lopen de dingen uit de hand…

Cobain (Bas Keizer) loopt weg uit zijn nieuwe pleeggezin omdat hij zich zorgen maakt over zijn moeder Mia, die hoogzwanger is en een zwervend bestaan leidt. Als Cobain eist dat Mia hulp zoekt voor haarzelf en de baby, krijgen de twee knallende ruzie. Cobain vindt onderdak bij Wickmayer, Mia’s ex die een paar vrouwen voor zich heeft ‘werken’. Als Mia weer contact zoekt met Cobain, stuurt Wickmayer haar weg. Maar Mia blijft aan hem trekken en Cobain ziet dat ze er steeds slechter aan toe is. Cobain realiseert zich dat er iets moet gebeuren. Hij brengt Mia naar een verlaten plek waar hij haar opsluit om af te kicken. Hoewel Mia zich eerst verzet, knapt ze langzamerhand op. Maar als moeder en zoon eindelijk naar elkaar toe groeien, slaat het noodlot toe.

Nanouk Leopold maakte eerder veelgeprezen films als Guernsey, Boven is het stil en Wolfsbergen, waarin ze ook al liet zien dat ze uitblinkt in acteursregie en niet terugschrikt voor een uitgesproken filmstijl. Cobain, naar een origineel scenario van producent Stienette Bosklopper, beleefde zijn wereldpremière op het Filmfestival Berlijn in de sectie Generation.

Cobain won een Gouden Kalf voor Beste Muziek (Harry de Wit) en Beste Mannelijke Bijrol (Wim Opbrouck).

De film was ook genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorieën: Beste Film, Beste Camera (Frank van den Eeden) en Beste Production Design (Elsje de Bruijn).

‘Zinderende combinatie van ‘street wise’ en naïef’ ★★★★ NRC

‘Rauwe schoonheid en goed acteerwerk’ ★★★ de Volkskrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's