Buñuel in the labyrinth of the turtles

Animatiefilm over het leven van beroemde surrealist Luis Buñuel

Deze film is niet meer beschikbaar

Surrealistisch filmmaker Luis Buñuel wordt in animatie gevolgd op een cruciaal moment in zijn carrière. Met vriend en geldschieter Ramón Acín zet Buñuel zich aan de opnamen van Las Hurdes, een ‘documentaire’ over de inwoners van de allerarmste streek van Spanje.

Na de première van L’âge d’ôr (1930) – Buñuels tweede samenwerking met Salvador Dalí – zit de jonge kunstenaar volledig aan de grond. Maar er is hoop: Buñuels vriend, de beeldhouwer Tamón Acín, speelt mee in de loterij en wint een aanzienlijk bedrag. De twee trekken naar Extremadura om een antropologische film te maken over de inwoners van het dorp Las Hurdes.

Buñuel in the Labyrinth of the Turtles reconstrueert de making of. De later onder Franco verboden film was een aanklacht tegen de afschuwelijke armoede van Las Hurdes. De makers voelden zich vrij om de waarheid in dienst te stellen van de verbeelding; kinderen moesten mooi dood liggen voor het effect en een kudde geiten werd met geweerschoten het ravijn in gejaagd.

De film toont een Buñuel in de greep van dromen en herinneringen, vooral aan zijn voormalige vriend Dalí. De kijker is getuige van de geboorte van ‘Buñuel’, de archetypische surrealistische filmer die de wereld zou verbazen met klassiekers als Belle de jour, Le charme discret de la bourgeoisie en Tristana.

‘Mooi geanimeerd, opzienbarend en heel informatief’ ★★★★ VPRO Cinema

‘Fascinerend verhaal over Buñuel’ ★★★ Volkskrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.