Bar Bahar

conservatieve normen, isaelische clubmuziek, Palestijnse 'Girls', vrijgevochten vrouwen

Deze film is niet meer beschikbaar

Met drugs, vrije liefde en homoseksualiteit lijkt het meer op Lena Dunham’s Girls dan we gewend zijn van Palestijnse cinema. Debuterend scenarist en regisseur Maysaloun Hamoud toont in Bar Bahar hoe vrijgevochten Palestijnse vrouwen leven in een conservatief Israël.

Er is kettingrokende advocaat Lila, lesbische dj Salma en vrome moslima Noor. Samen delen deze totaal verschillende Palestijnse vrouwen een flat in Tel Aviv. Ondanks hun verschillende culturele, religieuze en seksuele achtergronden hebben ze een grote gemene deler: op hun eigen manier leren ze zich te bevrijden van de conservatieve normen van hedendaags Israël. De uitgehuwelijkte Noor lijkt daar het meest last van te hebben wanneer ze haar orthodoxe verloofde weer met moet behagen. Al komen de excentrieke atheïst Lila en christen Salma er op hun eigen manier achter dat ze nog niet vrij zijn van het oordeel van de mannen in hun leven.

Aan de hand van deze drie vriendinnen en flatgenoten vertelt debuterend regisseur en scenarist Maysaloun Hamoud een urgent verhaal over seksuele, religieuze en culturele vrijheid in een land waar dat nog niet vanzelfsprekend is. Voor het aanstekelijke en opzwepende (er zit niet voor niets een dj in de film) Bar Bahar kreeg Hamoud daarom zelfs een fatwa van de Palestijnse gemeenschap. Ook haar film is niet vrij van oordeel van eigen land.

‘Verfrissende, eigentijdse feministische film waarin drie vrouwen leren hun eigenwaarde te bewaken’ ★★★★ Filmkrant

‘Bloedserieus en gedurfd pamflet voor vrouwelijke afhankelijkheid’ ★★★ de Volkskrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.