Atardi – The Life of Curaçao’s Musical Genius Rudy Plaate

Intiem portret over het leven en werk van de levenslustige muzieklegende Rudy Plaate

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Na afloop van de film kijk je naar een Q&A met regisseur Selwyn de Wind en scenarist Wendy York.

Filmmaker Selwyn de Wind legt vast hoe de levenslustige Rudy Plaate (1937) zich van jongs af aan ontwikkelt tot een van de grootste muzikanten van de voormalige Nederlandse Antillen. Een eerbetoon aan één van de belangrijkste grondleggers van de populaire muziekcultuur op Curaçao, wiens hit ‘Atardi’ ook wel het officieuze volkslied van Curaçao en Aruba wordt genoemd.
Content waarschuwing: bevat verwijzingen naar suïcide

Familie en vrienden vertellen in een chronologisch eerbetoon het verhaal van Plaate’s kleurrijke leven. De documentaire Atardi – The Life of Curaçao’s Musical Genius Rudy Plaate werd opgenomen gedurende een periode van vijf jaar en volgt de hoogte- en dieptepunten in het leven en werk van muzieklegende Rudy Plaate. Uitgebreid archiefmateriaal wordt gecombineerd met interviews van familie, vrienden en andere muziekkenners. De Wind kreeg volledige toegang tot Plaate en schetst een intiem portret van zijn leven, terwijl hij leert omgaan met dementie.

Zanger en componist Rudy Plaate bracht meer dan 400 nummers uit, waarin hij telkens het leven en de schoonheid van zijn geliefde eiland bezong. De Wind schetst hoe Plaate zijn ondernemersgeest en muzikale gave gebruikt en een lans breekt voor populaire Curaçaose muziek. Plaate schreef en zong zijn nummers in het Papiamentu, iets wat in zijn tijd ongekend was. Zijn unieke, speelse en innovatieve stijl gaven vorm aan de Curaçaose muziek in de tweede helft van de 20ste eeuw. ‘Atardi’ is zijn meest iconische compositie en werd het officieuze volkslied van Curaçao en Aruba.

Atardi is een muziekgestuurde documentaire die inspeelt op de stijlen en het erfgoed van de muzikale evolutie van Curaçao en illustreert hoe Plaate hielp bij het bouwen van de basis met zijn unieke geluiden en melodieën. De documentaire werd geselecteerd voor IDFA 2020.

“In al zijn feestelijke optimisme benadrukt Atardi zo op onverbloemde wijze hoe verdriet en pijn soms ook bij het leven horen, als een liedje van de grootmeester zelf.” ★★★ Volkskrant

“Een teder en bewonderenswaardig portret (…) met een wonderschoon slotakkoord” – de Filmkrant


Atardi is de smaak van Vereniging Antilliaans Netwerk.

Praten over gedachten aan zelfdoding kan bij de crisislijn van 113 Zelfmoordpreventie. Bel 0900-0113 voor een gesprek. U kunt ook chatten op www.113.nl.

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.