Anne Anders

Deze film is niet meer beschikbaar

Persoonlijke documentaire (1989) over regisseur Leendert Pots zusje met Down Syndroom: Anne.

Anne is een buitenbeentje, Tegenwoordig probeert men voorzichtig kinderen met het syndroom van Down te integreren met niet gehandicapte kinderen op een gewone basisschool.

Anne maakte dit twintig jaar geleden al mee. Het kostte Anne’s moeder veel moeite om tegen de stroom in te roeien. “Van de imbecielenschool hebben we haar weggehaald. Vanaf dat moment wilden we niet meer op de ‘vaklieden’ steunen, dus moeten we zelf iets bedenken.” Anne ging naar een gewone kleuter- en lagere school. Ze leerde lezen, schrijven, rekenen, speelde tikkertje op het schoolplein en had een hartsvriendin, Matty.

Op vijftienjarige leeftijd verhuisde Anne met haar moeder naar Frankrijk. Nu is ze volwassen, heeft een vriend en ze werkt en woont tamelijk zelfstandig in een gezinsvervangend tehuis.

Zevenentwintig jaar na Anne Anders maakte Leendert Pot opnieuw een bijzondere film over zijn zusje. Anne & Jean-Paul, onze wereld is een betrokken en poëtisch portret, van binnenuit gemaakt en clichés mijdend. Ook Anne & Jean-Paul, onze wereld zie je op Picl.nl.