Ága

Ontroerend liefdesverhaal met oogstrelende beelden van het poollandschap

Deze film is niet meer beschikbaar

Een bijzonder liefdesverhaal tegen de achtergrond van de toendra. De beelden van het arctische poollandschap zijn een lust voor het oog. Over sprakeloosheid en emotionele verharding die alleen kan worden verzacht door de naderende dood.

Rendierjager Nanook en zijn vrouw Sedna leven op de besneeuwde vlaktes in het noorden. Hun dagelijkse leven is hard, maar ze klagen nooit. In plaats daarvan vertellen ze elkaar de oude legendes en hun dromen. Die kunnen gaan over ingebeelde ontmoetingen met dieren, mensen – dood of levend – het heeft allemaal een betekenis. Sedna voelt zich niet goed, eigenlijk is ze ernstig ziek. Ondanks de huisgemaakte zalf die ze op haar pijnlijke buik smeert, weet ze dat ze stervende is. Ze zou zo graag praten over Ága, hun dochter, die jaren geleden de ouderlijke yurt verliet om te gaan werken in een diamantmijn.

Maar Nanook weigert dit onderwerp aan te kaarten. Hij kan over alles praten met zijn vrouw, over geesten en goden, maar niet over zijn eigen kind. Hoe zal het de oude man vergaan als Sedna er niet meer is?

“Elk shot is er één om in te lijsten, zo ongelooflijk mooi zijn de beelden, kraakhelder als de arctische lucht. De oogstrelende composities roepen de sensatie op van de onbevattelijke grootte van het poollandschap: de ijsvlakte waar geen eind aan komt, de rotspartijen waar je reuzen in kan zien” De Filmkrant

‘Een fictieve filmische metafoor voor de onttovering van de wereld, in wondermooie, statische shots’ ★★★★ VPRO Cinema

‘Onthutsende, warme film. Sterke opbouw, zeer zorgvuldig opgezette shots’ ★★★★ De Volkskrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.