Ademloos

Moedige enkelingen gaan de strijd aan met de wereldwijde asbestindustrie

Deze film is niet meer beschikbaar

Ademloos vertelt een David versus Goliath-verhaal dat vertrekt vanuit een Vlaamse achtertuin, maar tentakels heeft tot in het verre India.

De film laat zien hoe moedige enkelingen de strijd aangaan met de asbestwereldindustrie die duizenden doden op zijn geweten heeft, maar daar geen rekenschap voor wil afleggen.

Ademloos gaat in première op het Movies that Matter Festival dat van 22 tot en met 30 maart plaatsvindt in Den Haag en is daarnaast exclusief te zien via Picl.

Filmmaker Daniel Lambo groeide op in Kapelle-op-den-Bos, waar zijn vader werkte als arbeider en vakbondsman in de lokale fabriek van Eternit. Het bedrijf was ooit een van de grootste asbestproducerende multinationals ter wereld. De productie van asbest is in Nederland en België al sinds eind jaren negentig verboden, maar elders in de wereld wordt de kwalijke stof nog veelvuldig gebruikt. Dat blijkt uit een bezoek van Lambo aan het dorp Kymore in Centraal-India, waar een dochterbedrijf van Eternit tot 2002 op grote schaal asbest produceerde. Het gebied is nu een van de grootste asbeststorten ter wereld.

In Kymore ontdekt Daniel een actieve asbestfabriek die ooit in handen was van Eternit. Het Indiase dorp blijkt een spiegel van het verleden van Kapelle-op-den-Bos. De vervuiling werpt ook hier een donkere schaduw over de gemeenschap. Nirmala, een ex-lerares en moeder, besluit zich in te zetten voor de vele slachtoffers. Samen met de filmmaker strijdt ze voor een wereldwijd verbod op asbest, maar daarvoor moeten ze het opnemen tegen een machtige industrie.

‘Knap hoe hyperpersoonlijk en roerend, en tegelijk feitelijk en analytisch deze film is’ Down to Earth Magazine

‘Een onthullende documentaire’ De Standaard

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.