A Ciambra

Deze film is niet meer beschikbaar

Beschikbaar t/m 1 mei 2018

Amerikaans-Italiaans regisseur Jonas Carpignano vond in het zuiden van Italië de zigeunerfamilie Amato en liet zich door hun inspireren voor zijn tweede speelfilm. Hij vroeg de veertienjarige Pio Amato om zichzelf te spelen in dit weemoedig portret van een criminele jongen die niet snel genoeg kan opgroeien.

Volwassenheid, Pio Amato denkt er wel klaar voor te zijn. Hij rookt al onafgebroken, slurpt wijn alsof het limonade is en leert snel bij als het om het stelen van auto’s gaat. Maar de realiteit is dat deze zigeunerjongen van 14 nog steeds een kind is. Hij heeft nog geen idee van wat het echt betekent om volwassenen te zijn. Al komt hij daar achter als zijn vader en oudere broer worden opgepakt door de Italiaanse politie. Zonder dat iemand het hem vraagt voelt Pio zich geroepen om dan de man van de familie te worden. Voor de Amato’s, vier generaties aan zigeuners in een krappe flat in het arme zuidelijke deel van Italië, betekent dat flink hosselen om rond te komen.

Voor zijn tweede film keerde Amerikaans-Italiaans regisseur Jonas Carpignano (Mediterranea) terug naar Calabrië om het leven van de lokale bevolking te verfilmen. Hij won het vertrouwen van de Amato’s en vroeg Pio om een hoofdrol in zijn film. Met A Ciambra stapt hij zo in een traditie van meesterlijke Italiaanse neorealistische regisseurs die verhalen van de straat verfilmen. Dat leverde Carpignano de aanbeveling van befaamd regisseur Martin Scorsese (Taxi Driver, Raging Bull, The Wolf of Wallstreet) op, die tekende als uitvoerend producent van A Ciambra.

‘Klassieke coming of age in een levensechte wereld die tegelijk afstoot en aantrekt. Knap’ ★★★★ de Volkskrant

‘Krachtig drama met een fantastische hoofdrol van Pio Amato’ Het Parool