3 Faces

bekroond voor beste scenario in Cannes

Deze film is niet meer beschikbaar

Te zien t/m 29 december

Een lichtvoetig Iraans drama waarin Jafar Panahi de strijd met het patriarchaat aangaat.

Al 8 jaar mag de Iraanse regisseur Jafar Panahi van de overheid geen films meer maken. Al 8 jaar doet hij dat lekker toch. Zijn nieuwste film 3 Faces werd dit jaar in Cannes genomineerd voor een Gouden Palm en ontving de prijs voor beste scenario – al kon hij deze vanwege zijn beroeps- en uitreisverbod niet zelf in ontvangst nemen.

In 3 Faces ontvangt een beroemde Iraanse actrice een verontrustende zelfmoordvideo van een jong meisje met de droom om actrice te worden. Het meisje smeekt haar om hulp om te ontsnappen van haar conservatieve familie. Niet wetende of ze in de val gelokt werd, vraagt ze haar goede vriend en regisseur Jafar Panahi om raad. Samen rijden ze naar het dorp van het meisje, dat in het noordwesten ligt van Iran. Na een kortstondig hartelijk welkom van de lokale inwoners ontdekken de bezoekers uit de stad al snel dat traditie minstens zo belangrijk is als gastvrijheid.

‘Verbluffend…een rijke, gelaagde film’ ★★★★ Trouw

‘Wonderlijke meta-film die het midden houdt tussen roadmovie, detective en documentaire-achtig portret van het Iraanse platteland.’ ★★★★ de Volkskrant

‘Met veel warmte en onderkoelde humor’ ★★★★ VPRO Gids

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.