10 jaar Arabische Lente: Bar Bahar

Feministische film over drie Palestijnse vrouwen die een flat delen in Tel Aviv

Deze film is niet meer beschikbaar

Aansluitend aan de film is er een nagesprek met Nisma Alaklouk en Lara Khaldi.

Deze december is het 10 jaar geleden dat in het midden oosten de Arabische Lente begon. Tijdens de protesten – zowel online als in de openbare ruimte – hadden vrouwen een belangrijke rol en braken daarmee met het traditionele patriarchaat. Deze maand draait De Balie op Picl daarom twee films waar de persoonlijke beleving en situatie van deze vrouwen centraal staan.

Drie Palestijnse vrouwen delen een appartement in Tel Aviv. Juriste Laila (Hawa) is een feestneus, DJ Salma (Jammelieh) een verborgen lesbienne, en Nour (Kanboura) een devote moslima met een wat naïeve kijk op de wereld. Het drietal heeft niet alleen te maken met wantrouwige Israëli’s, de vrouwen leven bovendien in een wereld waar mannen het doorgaans voor het zeggen hebben.

Speelfilmdebuut van Hamoud werd in het festivalcircuit enthousiast ontvangen, maar de filmmaakster kreeg uit conservatieve hoek ook doodsbedreigingen en zelfs een fatwa over zich uitgesproken.

Nagesprek
De Balie gaat in gesprek met schrijfster Nisma Alaklouk en curator en criticus Lara Khaldi, over de positie van Palestijnse vrouwen in hun werk en in de film. Is hun leven sinds de Arabische Lente wezenlijk veranderd? Het nagesprek is ook hier te bekijken.

Sprekers
Nisma Alaklouk (1986) uit Palestina is schrijfster. Ze publiceerde verschillende romans in het Arabisch voordat ze in 2013 naar Brussel verhuisde. In 2019 verscheen Brusselse vrouwen, over het leven in de Belgische stad van vier vrouwen met verschillende (traditionele) achtergronden.

Lara Khaldi is onafhankelijk cultureel criticus en curator, wonend in Jerusalem. Ze is alumnus van het Appel Curatorial Programme, Amsterdam, en de European Graduate School, Zwitserland. Tot voor kort was ze Hoofd Media Studies van het Bard Al Quds College in Jeruzalem. Momenteel is ze lid van het artistieke team van de vijftiende editie van de prestigieuze kunst exhibitie Documenta.

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.