10 jaar Arabische Lente: Amal

Indrukwekkende coming of age film over opgroeien in een land in transitie

Deze film is niet meer beschikbaar

Aansluitend aan de film is er een nagesprek met Ashgan El-Hamus en Sabri Saad El-Hamus.

Het is 10 jaar geleden dat in het Midden-Oosten de Arabische Lente begon. Tijdens de protesten – zowel online als in de openbare ruimte – hadden vrouwen een belangrijke rol en braken daarmee met het traditionele patriarchaat. Deze maand draait De Balie op Picl daarom twee films waar de persoonlijke beleving en situatie van deze vrouwen centraal staan.

Amal is veertien jaar oud als ze tijdens de Arabische Lente naar het Tahrirplein in Caïro gaat om te showen. Met jeugdige overmoed gaat ze regelrecht het gevaar tegemoet. Deze coming of age-film volgt haar in de jaren die volgen, een periode waarin de onverschrokken Amal haar eigen identiteit zoekt in een land in transitie.

Nagesprek
De Balie gaat in gesprek met dochter, filmmaker Asghan en vader, theatermaker, Sabri El Hamus over het land waar zij vandaan komen en hoe hun Egypte veranderde tijdens en na de Arabische Lente. Het nagesprek is ook hier te bekijken.

Sprekers
Sabri Saad El-Hamus is acteur en regisseur van Egyptische oorsprong. In 2011 beleefde Sabri een, naar eigen zeggen, enorme deceptie toen hij als ooggetuige in Caïro meemaakte hoe zijn vaderland na een keuze voor democratie terugviel in de dictatuur.

Asghan El Hamus is regisseur en scenarist. In 2020 komt ‘Birdland’ uit waarvoor Ashgan het scenario schrijft én de regie doet. Ashgan El-Hamus haar passie ligt bij het verfilmen van klein menselijk drama, op een grootse manier.

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.