Picl is een initiatief van mensen die gek zijn op (Nederlandse) film. Mensen die er alles aan doen om hun enthousiasme voor film over te brengen op anderen. Om zo de zichtbaarheid en het publiek voor de (Nederlandse) documentaire en artistieke film te vergroten.

Je wilt namen? Picl is samenwerking tussen 20 Nederlandse filmhuizen en de Stichting Nederlandse Filmpromotie, opgericht door Herrie Film & TV.

Stichting Nederlandse Filmpromotie is in 2015 opgezet door Anke van Diejen en Noortje van de Sande van Herrie Film & TV. Met als doel om samen met de filmtheaters en onafhankelijke distributeurs, de zichtbaarheid en het publiek voor de (Nederlandse) documentaire en artistieke film te vergroten.

Zo bereiken films een groter deel van hun potentiƫle publiek en kunnen filmhuizen een extra service bieden aan hun bezoekers (wat weer het broodnodige extra inkomen oplevert). Ook helpt Picl met het bereiken van een jonger publiek. Al was het maar omdat we een legaal online alternatief bieden voor het illegaal downloaden van film (boeh!).

Picl biedt dus een grote kans voor de toekomst van de artistieke film en wordt ondersteund door een groot deel van de Nederlandse filmindustrie. Zo zijn er samenwerkingsverbanden met filmfestivals IFFR, Nederlands Film Festival en Movies that Matter.

De opbrengsten van Picl worden verdeeld over drie partijen: het filmtheater waar jij je film hebt bekeken (alle deelnemende filmtheaters zijn in bezit van een ANBI-status), stichting Nederlandse filmpromotie en de rechthebbende.

Voor meer informatie over Stichting Nederlandse Filmpromotie en financiƫle verantwoording, kijk hier.